پکیج پشت بامی روفتاپ

روفتاپ (rooftop unit) یا پکیج یونیت  یا پکیج پشت بامی یکی از سیستم های تهویه ای برای هر ساختمان است. در هر نوع ساختمان، نصب تجهیزات گرمایشی و سرمایشی مناسب، بسیار مهم است.

این تجهیزات در واقع باعث راحتی و آسایش ساکنین ساختمان می شود؛ با این حال، گاهی از کارایی و کیفیت گرمایش، سرمایش و تهویه مطبوع (HVAC) چشم پوشی می شود و اغلب به عنوان راهکاری معرفی می شود که موجب صرفه جویی در مصرف انرژی نیز خواهد شد. واحدهای روف تاپ معمولا برای ساختمان های اداری و تجاری به کار می روند.

پکیج یونیت پشت بامی (RTU) نوعی کنترل کننده جریان هوا هستند و به طور طبیعی روی پشت بام نصب می شوند. تأمین گرمایش، تهویه هوای ساختمان را بر عهده دارند. گاهی اوقات، این دستگاه ها را سیستم های محصور شده می نامند، زیرا همه تجهیزات مانند سیم پیچ، کمپرسور و فن، در یک محفظه واحد قرار گرفته اند.

از روفتاپ پکیج (پکیج یونیت) جهت فیلتراسیون هوا، تأمین هوای تازه، سرمایش و یا گرمایش بصورت همزمان استفاده می‌شود.

عملکرد دستگاه پکیج یونیت (Rooftop Units) بدین گونه است که هوا توسط فن مکیده شده و پس از فیلتراسیون، در اثر تماس با سطح کویل سرمایشی و یا گرمایشی دمای آن کاهش یا افزایش می‌یابد.

روفتاپ پکیج (روف تاپ) به دو قسمت اصلی هواساز و کندانسینگ یونیت تقسیم می‌شود که هر دوی این قسمت‌ها در قالب یک دستگاه و پکیج تولید می‌گردد.

پکیج یونیت، یک انتخاب معمول از سیستم تهویه ای HVAC برای سازه های متعدد است. صرف نظر از تعداد واحدهای پشت بامی، آنها معمولاً به کانال های ساختمان متصل می شوند تا هوای مطبوع را در سراسر ساختمان توزیع کنند.

قسمت هواساز یا هوارسان، شباهت زیادی به هواساز استاندارد یا هواساز هایژنیک دارد و قسمت کندانسینگ یونیت در واقع یک واحد سرمایش تراکمی است که بر اساس سیکل تبرید تراکمی عمل می‌کند.

از پکیج یونیت‌ها جهت تهویه مطبوع سالن‌های تولید، ساختمان‌های اداری، مراکز فرهنگی، مراکز درمانی، سالن‌های ورزشی، ویلا و … استفاده می‌شود.

روفتاپ پکیج دارای مزایای زیادی از جمله هزینه نگهداری پایین، ضریب عملکرد بالا، مصرف برق پایین، طول عمر بالا، تهویه مطبوع یکنواخت و پایدار و … است.

از روفتاپ پکیج با بخش هواساز هایژنیک در اتاق‌های تمیز نیز جهت تأمین شرایط استاندارد مورد نیاز استفاده می‌شود.
پکیج پشت بامی روفتاپ


کاربرد روفتاپ پکیج

  • ساختمان های ​​اداری
  • مراکز خرید
  • انبارها
  • رستوران ها
  • ساختمان های تجاری
  • کلین روم
  • سوله های ورزشی
  • سالن های کنفرانس
  • هتل
  • فروشگاه ها
  • ساختمان تجاری
  • ساختمان های اداری،
  • بانک ها
  • موزه ها
  • سینما ها
  • اماکن مذهبی
  • سالن های کنفرانس
  • مجتمع های ورزشی سرپوشیده
  • باشگاه ها و غیره

قسمت‌های اصلی روفتاپ پکیج

هوارسان

بخش هواساز در دستگاه روفتاپ پکیج شباهت‌های زیادی با یک دستگاه هواساز استاندارد یا هایژنیک دارد.

وظیفه این بخش مکش هوا و فیلتراسیون و همچنین کاهش یا افزایش دمای آن در اثر تماس با سطح کویل سرمایشی و یا گرمایشی است.

اولین قسمت بخش هواساز دستگاه پکیج یونیت دمپرهای هوای تازه و هوای برگشت می‌باشد که وظیفه کنترل دبی هوای ورودی به هواساز را دارند و از پره‌های آلومینیومی با ساختار ایرفویل ساخته می‌شوند. کنترل باز و بسته شدن دمپرها هم می‌توان بصورت دستی و به کمک دستگیره و هم بصورت خودکار و کمک موتور دمپر و توسط سیستم کنترل مرکزی صورت گیرد.

قسمت بعدی، بسترهای فیلتراسیون هستند که بسته به کیفیت هوای مورد نیاز خروجی از دستگاه می‌تواند از یک تا چند بستر با راندمان‌های مختلف باشد.

بخش بعدی هواساز در روفتاپ پکیج کویل‌های سرمایشی و گرمایشی هستند. در یک پکیج یونیت کویل سرمایشی به دلیل وجود کندانسینگ یونیت از نوع انبساط مستقیم یا DX است.

کویل گرمایشی در روفتاپ پکیج از نوع آب گرم بوده که وظیفه تأمین آب گرم آن با بویلر یا دیگ چدنی و یا پکیج گرمایشی می‌باشد.

قسمت بعدی در بخش هواساز پکیج یونیت فن و الکتروموتور می‌باشد که وظیفه مکش هوا و تزریق آن به فضای مورد تهویه را دارد. بطور کلی فن‌ها در هواساز از نوع سانتریفیوژ می‌باشند و بسته به کاربری هواساز که استاندارد باشد یا هایژنیک، می‌توان از نوع پلاگ یا معمولی و بسته به میزان افت فشار هوا می‌توان از نوع فوروارد و یا بکوارد استفاده نمود.

بدنه هواساز در روفتاپ پکیج دوجداره می‌باشد که در هواساز نوع استاندارد، هر دوجداره از جنس ورق گالوانیزه با ضخامت مناسب و در نوع هایژنیک جدار خارجی از ورق گالوانیزه و جدار داخلی از ورق استیل با ضخامت مناسب تعیین می‌گردد.

برای جلوگیری از اتلاف و هدررفت انرژی و صرفه‌جویی در آن، مابین دوجداره با عایق‌های مناسب با راندمان بالا عایق می‌گردد.

برای دقت در عملکرد دستگاه و کنترل آن می‌توان از کنترلرها و محافظت‌ها و سنسورهای مختلفی در بخش هواساز روفتاپ پکیج استفاده نمود.

کندانسینگ یونیت

بخش دیگر دستگاه روفتاپ پکیج قسمت کندانسینگ یونیت یا یونیت کندانسور است. وظیفه این قسمت تأمین برودت یا سرمایش بر اساس سیکل تبرید تراکمی در دستگاه می‌باشد. عملکرد قسمت کندانسینگ یونیت بدین گونه است که مبرد در داخل کویل انبساط مستقیم (DX) بعد از گرفتن گرمای هوای در تماس با سطح کویل و کاهش دمای آن، خود افزایش دما پیدا کرده و تبخیر می‌شود و بر اثر فشار مکش کمپرسور به سمت آن حرکت می‌کند. مبرد در داخل کمپرسور متراکم شده و با سطح فشار بالاتر به سمت کندانسور می‌رود.

مبرد مافوق گرم در داخل کندانسور بر اثر تبادل حرارتی با هوای آزاد تقطیر شده و بصورت مایع پرفشار به سمت اواپراتور جریان می‌یابد. مبرد مایع پرفشار قبل از ورود به اواپراتور می‌بایست از اکسپنشن ولو (شیر انبساط) عبور کرده تا فشار آن تا حد فشار اولیه کاهش یابد، بدین ترتیب یک سیکل تبرید در کندانسینگ یونیت کامل می‌شود.

در واقع کویل انبساط مستقیم (DX) نقش اواپراتور را در روفتاپ پکیج و کندانسینگ یونیت دارد و وظیفه جذب حرارت و کاستن دمای هوا در دستگاه با آن است.

علاوه بر قطعات اصلی‌ای که به آن‌ها اشاره شده، قطعات کنترلی و حفاظتی متعددی نیز برای دقت در عملکرد و افزایش طول عمر کندانسینگ یونیت در دستگاه تعبیه می‌گردد.

قطعاتی از قبیل سوئیچ‌های فشار بالا و پایین و روغن، گیج‌ها، سنسورهای دمایی و رطوبت و … .

تابلو برق

یکی دیگر از قسمت‌های اصلی روفتاپ پکیج تابلو برق آن است که بصورت یکپارچه و در یک واحد برای هر دو قسمت پکیج یونیت شامل هوارسان و کندانسینگ یونیت طراحی و تولید می‌شود.

وظیفه تابلو برق روفتاپ پکیج راهبری، حفاظت و کنترل عملکرد دستگاه می‌باشد. استفاده از قطعات مناسب در تابلو برق تأثیر مستقیم در طول عمر دستگاه و کیفیت عملکرد آن دارد.

بطور کلی دو نوع تابلو برق در ساخت پکیج یونیت‌ها استفاده می‌شود. فارغ از نوع تابلو برق برای کنترل دور فن، بخش هوارسان روفتاپ پکیج می‌توان از درایو اینورتر استفاده کرد. به کمک درایو اینورتر می‌توان سرعت چرخش فن را کاهش یا افزایش داد و از این طریق دبی و دمای هوای خروجی از روفتاپ پکیج را کنترل نمود.

کلید کنتاکتوری

در طراحی و ساخت این نوع تابلو برق از کنتاکتور، کلید حرارتی یا بیمتال، رله، کنترل فاز، کنترل بار و ولتاژ، ساعت تایمر و ترموستات دیجیتالی استفاده می‌شود.

عملکرد تابلو برق توسط سیم‌کشی مدار فرمان بین قطعات انجام می‌پذیرد. ابعاد و اندازه این نوع تابلو برق معمولاً بزرگتر بوده و راهبری و نگهداری آن راحت‌تر می‌باشد.

کنترل PLC

در طراحی و ساخت تابلو برق با کنترل PLC نیز از انواع کنتاکتور، کلید حرارتی یا بیمتال، رله، کنترل فاز، کنترل بار و ولتاژ استفاده می‌شود و برای عملکرد دستگاه، از یک پنل کنترلی مستقل به نام کنترل PLC استفاده می‌شود.

در این نوع تابلو برق ابعاد کوچکتر است، کنترل دستگاه با دقت بالاتری انجام می‌شود و امکان برنامه‌ریزی متنوع در کارکرد دستگاه به سهولت وجود دارد.

قیمت این نوع تابلو برق در شرایط یکسان بیشتر از تابلو برق معمولی می‌باشد.

پکیج پشت بامی روفتاپ


تفاوت روفتاپ پکیج با چیلر-هواساز

نتیجه عملکرد چیلر-هواساز با روفتاپ پکیج در واقع یکسان است و هر دو به کمک هوا باعث تهویه فضای مورد نظر می‌کنند. در هر دو سیستم از طریق کویل سرمایشی و گرمایشی، دمای هوا کاهش یافته و پس از فیلتراسیون به فضای مورد تهویه تزریق می‌شود. در نتیجه کیفیت و دمای هوا در هر دو سیستم یکسان است و تفاوتی نمی‌کند.

تفاوت اصلی در سیستم چیلر-هواساز و روفتاپ پکیج در بخش تولید سرمایش می‌باشد.

دانستن این نکته حائز اهمیت است که با اینکه سیستم تولید برودت یا سرمایش هر دو سیستم از نوع تراکمی می‌باشد اما تفاوت‌هایی در ساختار و مشخصه‌های فنی آن‌ها وجود دارد که در برخی از پروژه‌ها بسیار مهم و تعیین کننده هستند.

در سیستم چیلر-هواساز، آب پس از کاهش دما در چیلر توسط پمپ به کویل سرمایشی هواساز پمپاژ می‌شود. وجود آب و نیاز به سیستم لوله‌کشی و پمپاژ و همچنین انواع شیر و صافی و همین‌طور شیرهای کنترلی از جمله شیرهای موتوری، باعث افزایش هزینه و پیچیدگی راهبری و نگهداری این سیستم می‌شود.

اما در دستگاه روفتاپ پکیج از آنجایی که کویل بخش هواساز دستگاه از نوع انبساط مستقیم است و در واقع نقش اواپراتور سیستم سرمایشی را دارد، آب و کلیه ملزومات انتقال آن از قبیل پمپ و سیستم لوله‌کشی کاملاً حذف می‌شود.

اما از طرفی به دلیل ارتباط مستقیم مبرد به عنوان سیال عامل با هوا در کویل جهت تبادل حرارتی نوسانات دمایی روی تبخیر مبرد اثر مستقیم گذاشته و می‌تواند در بلند مدت به کمپرسور سیستم آسیب وارد کند.

پکیج پشت بامی روفتاپ


ضریب عملکرد روفتاپ پکیج

ضریب عملکرد یک دستگاه روفتاپ پکیج یا پکیج یونیت به موارد زیادی بستگی دارد که توجه به آن‌ها در انتخاب و خرید دستگاه بسیار حائز اهمیت است. مواردی که در میزان ضریب عملکرد یک دستگاه پکیج یونیت مؤثر است عبارتند از:

کمپرسور

نوع کمپرسور بیشترین تأثیر را در میزان ضریب عملکرد بخش کندانسینگ یونیت دستگاه دارد. بطور کلی در بین کمپرسورهای برودتی، کمپرسور نوع اسکرال بیشترین میزان ضریب عملکرد دارد. در جدول زیر کمپرسورها بر اساس ضریب عملکرد از بیشترین به کمترین مرتب شده‌اند.

ردیف     نوع کمپرسور (به ترتیب بیشترین به کمترین ضریب عملکرد)

1          اسکرال

2          اسکرو

3             سیلندر پیستونی

کندانسور

ظرفیت کندانسور و سطح تبادل آن در میزان ضریب عملکرد کندانسینگ یونیت و در نهایت روفتاپ پکیج دارد. در واقع میزان heat rejection باید کاملاً مناسب جهت تقطیر مبرد باشد و کوچک بودن کندانسور و سطح تبادل حرارتی کم آن باعث افزایش فشار دیس‌شارژ یا دهش و کاهش ضریب عملکرد شود.

کویل سرمایشی

همانطور که می‌دانیم کویل سرمایشی روفتاپ پکیج از نوع انبساط مستقیم (DX) می‌باشد و نقش اواپراتور مدار سرمایشی را ایفا می‌کند.

کوچک بودن اواپراتور و سطح کم تبادل حرارتی آن و یا بالا بودن سطح تبادل حرارتی آن در واقع عدم طراحی صحیح جهت تبخیر منظم و دقیق مبرد، می‌تواند باعث کاهش و یا فشار ساکشن یا مکش شده و علاوه بر خطر آسیب رساندن به کمپرسور بر روی ضریب عملکرد دستگاه نیز تأثیر منفی بگذارد.

فن

نتیجه عملکرد یک دستگاه روفتاپ پکیج توسط فن به فضای مورد تهویه منتقل می‌شود و در نتیجه کوچکترین اشتباه در طراحی و انتخاب فن می‌تواند تأثیر مستقیم و مشهود در عملکرد دستگاه و میزان ضریب عملکرد آن داشته باشد.

توجه به سرعت و دبی هوای مکش شده از بیرون و مدت زمان تماس هوای تهویه نشده با سطوح کویل‌های سرمایشی و گرمایشی و بسترهای فیلتراسیون و همچنین افت فشار داخلی و خارجی در هنگام طراحی و انتخاب فن باعث می‌گردد که از هدررفت انرژی و کاهش ضریب عملکرد دستگاه پیشگیری شود.

فنرهای مورد استفاده در پکیج یونیت‌ها از نوع سانتریفیوژ می‌باشند و بسته به مجموع افت فشار داخلی و خارجی نوع فن می‌تواند فوروارد و یا بکوارد باشد.

فن سانتریفیوژ نوع فوروارد جهت افت فشارهای کم و فن سانتریفیوژ نوع بکوارد جهت افت فشارهای زیاد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در روف تاپ پکیج‌های مورد استفاده در اتاق‌های تمیز، از فن‌های سانتریفیوژ نوع پلاگ استفاده می‌شود.

دلیل استفاده از این نوع فن‌ها در روفتاپ پکیج‌های هایژنیک، وجود تسمه و ذرات معلق تولید شده توسط آن در حین حال کار بوده و کوپل مستقیم فن به الکتروموتور است.

جریان هوا

روفتاپ ها هوای سرد را در ساختمان به گردش در می آورند. همچنین، روفتاپ پکیج پشت بامی، هوای تازه را از بیرون وارد می کنند تا افراد احساس خفگی نکنند. این به حفظ کیفیت هوای داخل خانه کمک می کند. به یاد داشته باشید که کیفیت هوای داخلی، کیفیت هوای داخل هر ساختمان است.

واحدهای پشت بام به کانالی متصل می شوند که مسیر مشخصی را برای حرکت هوای مطبوع فراهم می کند. RTU ها بر اساس مقدار هوایی که می توانند تامین کنند طبقه بندی می شوند. اینها هستند:

حجم هوای ثابت (CAV)

حجم هوای متغیر (VAV).

قسمت هوارسان روفتاپ پکیج را می‌توان به دو صورت حجم هوای ثابت CAV و یا حجم هوای متغیر VAV طراحی و تولید نمود.

در پکیج یونیت با حجم هوای ثابت، سرعت چرخش فن هواساز ثابت بوده و دبی هوای خروجی از هواساز و در نهایت روفتاپ پکیج نیز ثابت می‌باشد. از این رو برای تغییر دمای هوای خروجی از روفتاپ پکیج صرفاً می‌توان از شیر موتوری در مسیر آب در گردش کویل‌ آب گرم و یا کنترل دمای سطح کویل DX کمک گرفت. در کویل‌های DX می‌توان از طریق ترموستات به کمپرسور سیستم سرمایش تراکمی فرمان قطع و وصل یا کنترل ظرفیت داد.

اما در مقابل در هواساز با حجم هوای متغیر می‌توان سرعت چرخش فن را کنترل کرد و از این طریق علاوه بر کنترل دبی هوای خروجی از روفتاپ پکیج دمای آن را نیز کنترل نمود. البته در هواساز نوع VAV علاوه بر کنترل سرعت فن از شیر موتوری و کنترل دمای سطح کویل DX نیز توامان می‌توان برای کنترل دقیق‌تر نیز استفاده نمود.

وظیفه کنترل و تغییر سرعت فن در هواساز نوع حجم متغیر بر عهده تجهیزی به نام درایو اینورتر می‌باشد که در تابلو برق تعبیه می‌شود.

بطور کلی می‌توان گفت روفتاپ (روف تاپ) پکیج یا همان پکیج یونیت، ترکیبی از دستگاه هواساز و سیستم سرمایشی تراکمی است.

در این دستگاه تولید سرمایش از طریق کویل انبساط مستقیم، سیستم تبرید تراکمی و تولید گرمایش از طریق کویل آب گرم و منبع گرمایشی مانند بویلر انجام شده و هوای مکیده شده حاصل تماس با سطح کویل، افزایش یا کاهش دما می‌یابد.

در این بین بسته به شرایط و نیاز پروژه، هوا با گذر از سطوح فیلتراسیون تمیز شده و پس از تغییر دما به فضای مورد تهویه تزریق می‌گردد.

هزینه نگهداری و استهلاک پایین و همین‌طور هزینه خرید و راه‌اندازی کمتر نسبت به سیستم چیلر-هواساز، از مزایای روفتاپ پکیج می‌باشد.

کنترل جریان هوا

در یک RTU، ما باید جریان هوای ورودی و خروجی اتاق‌های مختلف یک ساختمان را کنترل کنیم. دمپرها برای کنترل جریان هوا از طریق یک کانال استفاده می شوند. مانند ساختمان دارای دروازه‌هایی که باز و بسته می‌شوند تا وسایل نقلیه داخل و خارج ساختمان شوند، RTU ها دارای دمپر هستند.

دمپرها می توانند در صورت نیاز باز یا بسته شوند و جریان هوا را مجاز یا مسدود کنند. دمپرها نزدیکتر به دهان یا انتهای یک مجرا قرار دارند. اگرچه یک فن هوا را فشار می دهد، دمپرها می توانند انتهای کانال را ببندند تا اجازه عبور هیچ کدام را ندهند. دمپرهای مختلف مورد استفاده در واحدهای پشت بام عبارتند از:

دمپر هوای ورودی

دمپر هوای خروجی

دمپر هوای برگشتی

پکیج پشت بامی روفتاپ


استاندارد تهویه با کارایی بالا

هنگام خرید روفتاپ، از کارشناس فروش گروه اطلس کارا  در مورد بالاترین راندمان این واحد پشت بامی سوال کنید. میزان بهره وری انرژی به ویژگی ها و مشخصات فنی این سیستم ها بستگی دارد. این جمله به مفهوم آن است که واحدهای بزرگ تر روفتلپ می توانند بسیار کارامدتر باشند و حجم بیشتری از هوای تهویه شده را تأمین کنند.

انتخاب صحیح پکیج یونیت

یکی از مواردی که باید در خرید پکیج یونیت در نظر بگیرید، فضایی است که باید آن را نصب کنید. برخی از ساکنین در ساختمان ها، دستگاه صحیح را انتخاب نمی کنند و بنابراین زمان نصب، نیاز به فضای زیادی دارند و روی پشت بام، محیط بیشتری اشغال می شود.

همانطور که برای خانه خود به تهویه مطبوع با ظرفیت مناسب نیاز دارید، برای واحد پشت بامی نیز همین مورد وجود دارد. کارشناسان فروش در مجموعه اطلس کارا  به شما کمک می کند اندازه ساختمان را برای تعیین اندازه مناسب واحد روف تاپ ارزیابی کنید.

پکیج پشت بامی روفتاپ


تعمیرات و نگهداری روف تاپ پکیج

خواه زمان تعویض کامل واحد تهویه پشت بامی شما باشد، یا اینکه دستگاه شما جدید باشد، بازرسی، تعمیرات و نگهداری منظم برای به حداکثر رساندن بهره وری انرژی و جلوگیری از خرابی تجهیزات، صرفه جویی در وقت و هزینه های شما بسیار مهم است.

بازرسی یا تعمیرات و نگهداری واحدهای پشت بامی، کار سختی نیست، اما اغلب نادیده گرفته می شود. از آنجایی که آنها در پشت بام نصب شده اند، در معرض عناصر مخرب محیطی قرار می گیرند، بنابراین نیاز به مراقبت مناسب دارند.

پیشنهاد می شود در هر فصل، یک بار تمام این تجهیزات را به واسطه یک تکنسین بازرسی کنید تا روف تاپ بتواند در تمام سال با راندمان بالا، کار کند. به عنوان مثال، تغییر فیلترها یک روش مهم برای افزایش بهره وری انرژی است، اما اغلب نادیده گرفته می شود.

فاکتورهای مشخص کننده قیمت پکیج یونیت

  • ظرفیت کمپرسور
  • ظرفیت هواساز
  • جنس قطعات بکار رفته
  • نوع فیلترها
  • نوع کاربرد
  • نوع کندانسور

مزایای روفتاپ پکیج پشت بامی

صدای RTU باعث ایجاد مزاحمت برای افراد داخل ساختمان نمی شود، زیرا روی پشت بام نصب شده است.

از آنجایی که همه اجزا در یک جعبه جمع و جور قرار می گیرند، اندازه های کوچکی دارد.

این دستگاه باعث صرفه جویی در فضا و انرژی می شود.

نیازی به امنیت ندارد زیرا روی پشت بام قرار دارد.

راندمان کاری بالا

تامین هوای پاک

سرمایش و گرمایش

معایب روفتاپ پکیج یا پکیج پشت بامی

ظرفیت برودتی و هوادهی محدود

همانطور که از نام دستگاه پیداست و بایستی کل مجموعه در داخل یک مجموعه یکپارچه و به اصطلاح یک پکیج باشد، سبب می شود پکیج یونیت ابعاد نسبتا بزرگی داشته باشد و ظرفیت برودتی آن در حدود 105 تن تبرید و ظرفیت هوارسانی آن در حدود 35000cfm محدود می شود. بنابرای استفاده از روفتاپ پکیج در پروژه های بزرگ یا ظرفیت بالا نیاز به فضای بیشتر برای جانمایی تجهیزات و در نتیجه افزایش هزینه اولیه خواهد بود.

کنترل محدود در کیفیت هوارسانی

به همان دلیل یکپارچه بودن دستگاه و ابعاد بزرگ آن، استفاده از مولفه هایی مانند رطوبت­ زن، رطوبت­ گیر، فن برگشت و سیستم بازیاب حرارت در قسمت هواساز دستگاه کاملاً محدود می ­شود.لذا در پروژه هایی که به کنترل بیشتر و دقیق تری نیاز هست بهتر است از سیستم های دقیق تری تهویه مطبوع استفاده کنیم.

پکیج پشت بامی روفتاپ


محل قرارگیری دستگاه

روف تاپ پکیج ها در فضایی آزاد و اغلب بر روی بام نصب شده و معمولا دارای سه دریچه (دریچه ورود هوای تازه ، دریچه هوای برگشتی و سیرکوله شده ساختمان ، دریچه هوای مطبوع خروجی از دستگاه به سمت بخش های مختلف ساختمان) هستند. هوای تازه با هوای برگشتی (سیرکوله شده) مخلوط و پس از گرم یا سرد شدن و نیز عبور از فیلترهای تعبیه شده در دستگاه، از دریچه خروجی دستگاه خارج شده و با کانال کشی وارد ساختمان می شود. به علت استفاده از سیکل تبرید تراکمی (همانند چیلر ، کولر گازی و …) در این دستگاه، سرمایش آن بسیار مطبوع و به علت استفاده از آبگرم موتورخانه یا پکیج، گرمایش آن نیز بسیار مطبوع است.

پکیج پشت بامی روفتاپ


چرخ های بازیابی حرارت

چرخ بازیابی گرما را از هوای خروجی بازیابی می کند. به یاد بیاورید که هوای خروجی، هوایی است که باید از ساختمان خارج شود. هوای خروجی از ساختمان، هوای کهنه است، اما نسبتاً سردتر از هوای بیرون است.

چرخ بازیابی گرما یک چرخ بزرگ است که دارای دو محفظه است. یک صفحه فلزی در بین این بخش ها را جدا می کند. هوای سرد خروجی از ساختمان به یک بخش و هوای گرم بیرون به بخش دیگر وارد می شود.

هوای گرم بیرون گرمای خود را به هوای خروجی می دهد و خنک تر می شود. بدون سیستم بازیابی گرما، هوای سرد خروجی همیشه بدون استفاده ثانویه از ساختمان خارج می شود. این سیستم معمولاً به عنوان یک سیستم بازیابی انرژی (ERS) یا یک واحد بازیابی گرما (HRU) یا یک سیستم بازیابی حرارت (HRS) شناخته می شود.

سیستم های بازیابی گرما میزان انرژی مصرف شده توسط واحدهای گرمایش/سرمایش معمولی را کاهش می دهند. استفاده از چرخ بازیابی گرما در یک واحد پشت بام مزایای زیادی دارد مانند:

کاهش هزینه انرژی

هزینه عملیات کمتر

کاهش اثرات زیست محیطی


گرمایش روفتاپ پکیج به چه صورت است؟

گرمایش در روفتاپ پکیج ها به اشکال مختلف می تواند وجود داشته باشد. استفاده از هیت پمپ و در واقع زیر بار رفتن کمپرسور در زمستان و استفاده از همان کویل DX دستگاه، یک روش گرمایش در روفتاپ است . البته این روش به دلیل مصرف بالا در ایران خیلی مورد استفاده قرار نمی گیرد.

روش های دیگری از جمله استفاده از المنت های حرارتی و کویل های با گرمایش حاصل از سوخت نیز در پکیج های پشت بامی وجود دارد.

اما بهترین و به صرفه ترین روش گرمایش در ایران استفاده از کویل آب گرم در دستگاه روفتاپ پکیج می باشد. در زمستان آب گرمی که معمولا از طریق موتورخانه یا پکیج گرمایشی تامین شده به داخل کویل فرستاده شده و با عبور هوا از روی آن هوای گرم می شود و به محیط ارسال می شود. این روش بسیار متداول می باشد.


نکاتی در مورد نصب و تعمیر روفتاپ پکیج

برای استفاده از روفتاپ پکیج ابتدا باید بهترین مکان برای نصب آن انتخاب شود سپس متناسب با مکان آن، کانال کشی و زون بندی مربوطه صورت گیرد و سعی شود تا جایی که امکان دارد محل نصب پکیج پشت بامی نسبت به زون بندی ها متقارن باشد.

در صورت بروز مشکلات زیر، سیستم تهویه مطبوع نیاز به بررسی و تعمیرات احتمالی دارد:

هوا به طور مناسب در ساختمان گردش کافی ( سیر کوله ) نمی کند.

سیستم کارایی خود را از دست داده باشد و بهره وری انرژی پایین باشد.

صداهای عجیب غریب تولید شود.

سیستم اغلب قبل از خنک شدن فضا مرتبا خاموش و روشن شود.

بوی بد از سیستم به مشام برسد.

با وجود مزایای عالی سیستم روفتاپ پکیج ، این نوع از سیستم تهویه مطبوع نیاز به مراقبت های دوره ای منظم دارد که این امر باعث افزایش کارایی آن می شود.


پرسش‌های متداول

آیا می‌توان از روفتاپ پکیج جهت تهویه اتاق تمیز استفاده کرد؟

بله، در صورتیکه بخش هواساز آن بصورت هایژنیک طراحی و ساخته شود، می‌توان از آن در اتاق‌های تمیز نیز استفاده نمود.

مصرف انرژی روفتاپ پکیج بیشتر است یا چیلر-هواساز؟

در ظرفیت برابر برودتی و گرمایشی، کویل‌های بخش هواساز و هوادهی بخش هوارسان تقریباً مصرف انرژی یکسان دارند.

طول عمر دستگاه پکیج یونیت بیشتر است یا چیلر-هواساز؟

در صورت نگهداری مناسب و شرایط عملکردی یکسان، طول عمر هر دو سیستم مشابه هم خواهد بود.

هزینه نگهداری و تعمیرات پکیج یونیت بیشتر است یا چیلر-هواساز؟

در صورت نگهداری مناسب و شرایط عملکردی یکسان، تقریباً هزینه‌ها برابر است اما با کمی تفاوت می‌توان گفت هزینه نگهداری چیلر-هواساز بیشتر می‌باشد.

بهترین نوع کمپرسور برای روفتاپ پکیج کدام نوع است؟

از همه انواع کمپرسور برودتی می‌توان در بخش کندانسینگ یونیت پکیج یونیت استفاده نمود. اولویت برای استفاده؛ ظرفیت، ضریب عملکرد، صدا و لرزش، هزینه نگهداری و تعمیرات و البته نوع کاربری‌ای است که از روفتاپ پکیج برای آن استفاده می‌شود.

آیا روفتاپ پکیج ها مصرف برق زیادی دارند؟

مصرف برق این دستگاه تقریبا مثل چیلر و هواساز است. چونکه در واقع این دستگاه از به هم پیوستن چیلر و هواساز در یک مجموعه واحد به وجود آمده و حتی اندکی مصرف برق آن نسبت به چیلر و هواساز کمتر نیز هست. چونکه راندمان کاری آن به خاطر حذف پمپ آب و نیز حذف تبادل حرارت بین آب و مبرد ، اندکی بیشتر شده است.

استفاده از روفتاپ پکیج ها در چه نوع کاربرد هایی توصیه می شود؟

در کاربردهایی که در آن به تامین هوای تازه و توزیع هوا از طریق کانال نیاز باشد. هر جایی که سیستم چیلر و هواساز کاربرد داشته باشد ، این دستگاه هم کاربرد دارد که بیشتر شامل سالن های با متراژ بالا می شود که با قرار دادن یک روفتاپ بر روی بام و کانال کشی می توان هوای مطبوعی با دما و رطوبت کنترل شده را در ساختمان توزیع نمود.

چه نوع کمپرسوری بیشتر در روفتاپ پکیج ها استفاده می شود؟

کمپرسور اسکرال؛ زیرا تنوع ظرفیت های تولیدی آن مناسب محدوده کاری روفتاپ پکیج است. البته در مناطق گرمسیری (خصوصاً در ظرفیت های برودتی بالا)، استفاده از کمپرسورهای پیستونی، بیشتر توصیه می شود.

روفتاپ پکیج در دسته کدامیک از سیستم های تهویه مطبوع قرار می گیرد؟

سیستم هوایی؛ چراکه خروجی روفتاپ پکیج هوای سرد یا گرمی است که از طریق کانال کشی به داخل ساختمان منتقل شده و در فضاهای مختلف توزیع می شود.

مهمترین مزیت روفتاپ پکیج در مقایسه با ترکیب چیلر و هواساز چیست؟

راندمان بیشتر و قیمت پایین تر

جایگزینی واحدهای روفتاپ قدیمی با مدل های جدیدتر، می تواند تأثیر مهمی در آسایش و رفاه افراد داشته باشد. یک واحد پشت بامی که به درستی نگهداری می شود نه تنها در مصرف انرژی صرفه جویی می کند بلکه می تواند به بهبود کیفیت هوای محیط داخل ساختمان هم کمک کند و مشکلاتی مانند آلرژی و آسم را بهبود ببخشد.

با اولویت قرار دادن خرید بهترین سیستم تهویه ای پشت بامی، در مصرف انرژی صرفه جویی کنید و از یک سیستم سازگار با محیط زیست هم حمایت نمایید.

مزایا و ویژگی های روفتاپ پکیج های ساخته شده در شرکت اطلس کارا

استفاده از مجموعه موتورفن های EBM آلمانی و یا زیلابگ چینی با سطح صدا و مصرف انرژی کم در قسمت کندانسور و فن های طرح Nicotra ایتالیایی در قسمت فن دمنده

امکان نصب هیتر الکتریکی یا کویل بخار بجای کویل آبگرم برای کار در حالت گرمایش

مجهز به کمپرسور اسکرال، اسکرو و پیستونی شرکت های معتبر جهانی Bitzer , Copeland , Danfoss در قسمت چیلر دستگاه

فیلتر آلومینیومی مقاوم و قابل شستشو با قابلیت جذب بالا و نیز مجهز شدن به فیلترهای HEPA و اولپا در صورت نیاز یا درخواست مشتری

قابل اتصال به سیستم مدیریت ساختمان BMS

ساخت کندانسور هوا خنک با لوله های مسی و فین های مخصوص آلومینیومی و به حداکثر رساندن بازده آن با انجام تحلیل های سیالاتی و حرارتی مهندسی شده

طراحی زیبا و تا حد امکان کم حجم

انواع کویل های صفحه ای(سفارشی) با لوله مسی 3/8 اینچ یا 5/8 اینچ و با فین آلومینیومی، مسی یا آلومینیوم پوشش دار و امکان سفارش پوشش ضد خوردگی Heresite برای تمام کویل ها

امکان سفارش فن های ضد جرقه

دارای الکتروموتور فن های بلوور از معتبرترین برندهای ایرانی و اروپای غربی

امکان سفارش موتور از نوع Explosion Proof

امکان سفارش Heat Wheel و Plate Heat Exchanger برای بازیافت 90% انرژی از هوای اگزاست و انتقال آن به هوای تازه برای محیط هایی با آلاینده های مضر شیمیایی،گرد و غبار و بوی نامطبوع

امکان سفارش دستگاه به صورت طراحی خاص

امکان استفاده از اینورتر جهت کنترل فشار کاری کندانسور بنا به درخواست مشتری

امکان سفارش کویل با پوشش Hydrophilic جهت استفاده در محیط های خورنده و مرطوب

امکان تجهیز دستگاه با طیف وسیعی از قطعات و اجزای خاص شامل هيترهاي الکتريکي مجهزبه تايرستور، کابينت هاي صداگير، انواع فيلترهاي پليتد ،کيسه اي Hepa ، Ulp، کربن اکتیو، دمپر های Opposed Blade با بلید دوجداره و یا تک جداره از جنس ورق گالوانیزه، استنلس استیل با لاستیک هوابندی، دمپرهای با پروفیل ایرفویل آلومينيومی اکسترود شده با مکانيزم چرخ دنده اي (به در خواست مشتری)، Sand Trap (دریچه شن و ماسه گیر)، رطوبت زن های آبی یا بخار، کنترلرهای DDC يا PLC


گروه صنعتی اطلس کارا سازنده بهترین کیفیت  چیلر هواخنک چیلر آب خنک  اگزاست فن هواساز تجاری – صنعتی اکوپک پکیج پشت بامی ( روف تاپ ) کندانسور هوایی مدولار برج های خنک کننده ایرواشر کندانسور های هوایی کندانسینگ یونیت جهت پروژه های  بهداشتی – درمانی صنعتی-تجاری مسکونی با لاترین درصد رضایت مشتریان